Je bekijkt nu <strong>Centimeter nauwkeurigheid met GPS, een kijkje in de keuken van Soilspect</strong>

Centimeter nauwkeurigheid met GPS, een kijkje in de keuken van Soilspect

Inleiding

Wij vertellen je graag hoe we GNSS data, zoals GPS, Galileo en GLONASS gebruiken om een nauwkeurigheid onder een centimeter te behalen. We leggen onder andere uit hoe post processing, GNSS correctienetwerken en het tegengaan van atmosferische storingen werkt.

De werking van GNSS

GPS

Het Global Positioning System (GPS) is een Amerikaans satellietnavigatiesysteem dat in de jaren ’70 werd ontwikkeld en sindsdien wereldwijd wordt gebruikt. Het systeem maakt gebruik van 24 satellieten die in vaste banen om de aarde draaien en positiegegevens doorgeven aan GPS-ontvangers op aarde.

Galileo

Galileo is het Europese satellietnavigatiesysteem dat ontwikkeld werd als een alternatief voor GPS. Het systeem is sinds 2016 operationeel en bestaat uit 30 satellieten die samen zorgen voor een nog betere dekking en nauwkeurigheid dan GPS.

GLONASS

GLONASS, het Russische satellietnavigatiesysteem, is sinds 1993 operationeel en bestaat uit 24 satellieten. Net als GPS en Galileo biedt GLONASS wereldwijde dekking en helpt het bij het verbeteren van de nauwkeurigheid van GNSS-ontvangers.

Post processing

De data uit de Spot ONE wordt automatisch doorgestuurd naar onze server voor verdere analyse. Door post processing toe te passen, kunnen we met behulp van correctienetwerken een centimeter nauwkeurige locatie bepalen. Dit proces houdt in dat de ruwe GNSS-gegevens worden gecombineerd met referentiegegevens van vaste grondstations, waardoor eventuele fouten in de metingen gecorrigeerd kunnen worden.

GNSS correctienetwerken

GNSS correctienetwerken bestaan uit een netwerk van grondstations die continu referentiegegevens verzamelen en doorsturen naar een centrale server. Deze referentiegegevens worden gebruikt om de nauwkeurigheid van GNSS-ontvangers, zoals de Spot ONE, te verbeteren. Door de gegevens van meerdere grondstations te combineren, kunnen fouten die veroorzaakt worden door bijvoorbeeld atmosferische storingen, gecorrigeerd worden.

Atmosferische storingen

Atmosferische storingen kunnen invloed hebben op de nauwkeurigheid van GNSS-metingen. De signalen die door satellieten worden uitgezonden, moeten door de atmosfeer reizen voordat ze de ontvanger op aarde bereiken. Tijdens deze reis kunnen de signalen worden vertraagd of verstoord door factoren zoals luchtdruk, temperatuur en vochtigheid. Door gebruik te maken van correctienetwerken en geavanceerde algoritmen, kunnen we deze atmosferische storingen compenseren en de nauwkeurigheid van de metingen verbeteren.

Toepassingen van Spot ONE

Bouwplaatsen

De Spot ONE is bij uitstek geschikt voor gebruik op bouwplaatsen, waar een nauwkeurige beoordeling van de grondstabiliteit essentieel is voor de veiligheid en efficiëntie van het bouwproject. Door real-time metingen uit te voeren, kunnen bouwteams snel en adequaat reageren op veranderingen in de bodemgesteldheid.

Infrastructuur

Ook bij de aanleg van infrastructuur, zoals wegen en bruggen, speelt de Spot ONE een belangrijke rol. Een nauwkeurige meting van de grondstabiliteit helpt bij het voorkomen van verzakkingen en zorgt voor een lange levensduur van de constructie.

Landbouw

In de landbouwsector kunnen de nauwkeurige metingen van de Spot ONE gebruikt worden voor precisielandbouw. Hierbij kan bijvoorbeeld rekening worden gehouden met variaties in bodemgesteldheid, zodat gewassen optimaal kunnen worden verbouwd.

Installatie van Spot ONE

De installatie van de Spot ONE is eenvoudig en kan door iedereen worden uitgevoerd. Het systeem wordt met slechts vier bouten aan de gewenste locatie bevestigd. Zodra het apparaat is geïnstalleerd, start het direct met het verzamelen van gegevens, zonder verdere configuratie.

Robuust ontwerp

De Spot ONE is speciaal ontworpen voor gebruik in uitdagende omstandigheden, zoals op bouwplaatsen. Het robuuste ontwerp zorgt ervoor dat het apparaat tegen een stootje kan en bestand is tegen extreme weersomstandigheden, zoals regen, sneeuw en hoge temperaturen. Dit maakt de Spot ONE niet alleen betrouwbaar, maar ook duurzaam.

Voordelen van de Spot ONE

De Spot ONE biedt tal van voordelen voor bedrijven en professionals in diverse sectoren. Enkele belangrijke voordelen zijn:

  • Centimeter nauwkeurige metingen van grondstabiliteit
  • Real-time gegevensverzameling en analyse
  • Eenvoudige installatie en gebruik
  • Robuust ontwerp, geschikt voor extreme omstandigheden
  • Toepasbaar in diverse sectoren, zoals bouw, infrastructuur en landbouw

Conclusie

Centimeter nauwkeurigheid met GPS en andere sattelietsystemen is mogelijk dankzij de geavanceerde technologieën van Soilspect’s Spot ONE. Door het gebruik van GNSS-data, post processing, GNSS correctienetwerken en het compenseren van atmosferische storingen, levert de Spot ONE nauwkeurige metingen van grondstabiliteit die essentieel zijn voor verschillende toepassingen. Met een eenvoudige installatie, robuust ontwerp en tal van voordelen, is de Spot ONE een waardevolle investering voor bedrijven en professionals in diverse sectoren.

Verder lezen?

Bekijk volgende websites:

Europese GNSS-programma en Constellation-informatie

Veelgestelde vragen

  1. Wat is het verschil tussen GPS, Galileo en GLONASS? GPS is het Amerikaanse satellietnavigatiesysteem, Galileo is het Europese systeem en GLONASS is het Russische systeem. Alle drie de systemen bieden wereldwijde dekking en dragen bij aan de nauwkeurigheid van GNSS-ontvangers.
  2. Hoe nauwkeurig zijn de metingen van de Spot ONE? De Spot ONE kan metingen uitvoeren met een nauwkeurigheid van minder dan één centimeter, dankzij geavanceerde GNSS-technologie en correctiemethoden zoals post processing en correctienetwerken.
  3. Kan de Spot ONE ook gebruikt worden in extreme weersomstandigheden? Ja, de Spot ONE is speciaal ontworpen om bestand te zijn tegen extreme weersomstandigheden, zoals regen, sneeuw en hoge temperaturen.
  4. In welke sectoren kan de Spot ONE worden toegepast? De Spot ONE is geschikt voor diverse sectoren, zoals bouw, infrastructuur en landbouw. Het kan worden ingezet voor het beoordelen van grondstabiliteit, wat essentieel is voor de veiligheid en efficiëntie van projecten.
  5. Hoe eenvoudig is het om de Spot ONE te installeren? De installatie van de Spot ONE is zeer eenvoudig. Het systeem wordt met slechts vier bouten aan de gewenste locatie bevestigd en start direct met het verzamelen van gegevens, zonder verdere configuratie.